Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka jajko,
250 ml mleka,
sól.
10 dag mąki pszennej,
olej do smażenia,
30 dag twardego sera,
1 sztuka czerwona papryka,
200 ml bitej śmietany,
100 ml piwa,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
4 sztuki duże plastry szynki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko zmiksować z jajkiem i solą. Stopniowo dodawać mąkę.
- Odstawić na 20 minut. Ser zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w kosteczkę.
- Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni usmażyć 4 duże naleśniki.
- Na każdy naleśnik wyłożyć plaster szynki, starty ser i pokrojoną paprykę.
- Zawinąć i przekroić na pół. Połówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Ubitą śmietanę wymieszać z piwem i słodką papryką, dosolić do smaku.
- Wylać na naleśniki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.