Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka jajko,
- 250 ml mleka,
- sól.
- 10 dag mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 30 dag twardego sera,
- 1 sztuka czerwona papryka,
- 200 ml bitej śmietany,
- 100 ml piwa,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 4 sztuki duże plastry szynki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko zmiksować z jajkiem i solą. Stopniowo dodawać mąkę.
- Odstawić na 20 minut. Ser zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w kosteczkę.
- Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni usmażyć 4 duże naleśniki.
- Na każdy naleśnik wyłożyć plaster szynki, starty ser i pokrojoną paprykę.
- Zawinąć i przekroić na pół. Połówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Ubitą śmietanę wymieszać z piwem i słodką papryką, dosolić do smaku.
- Wylać na naleśniki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.