Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki ogórki sałatkowe
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka papryka chili
- 1 łyżka octu sherry
- 2 łyżki kaparów (ze słoika)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki osuszyć i opłukać. Następnie pokroić w drobną kostkę.
- Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pokrojone ogórki 4 minuty na jasny brąz. Zmniejszyć ogień, obrać czosnek i wycisnąć na patelnię z ogórkami.
- Paprykę chili oczyścić, opłukać i przekroić na pół, usunąć ogonek i nasiona, pokroić chili w drobną kostkę i dodać na patelnię do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać i dalej dusić przez 3 minuty.
- Wlać ocet, dodać osączone kapary, 2 łyżki wody i cukier.
- Posiekane migdały uprażyć na patelni na złoty brąz, bez użycia tłuszczu, cały czas mieszając. Połączyć z resztą składników i wymieszać.
- Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, następnie dusić pod przykryciem 5 minut. Ogórki posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska