Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ogórki słodko-kwaśne z migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki ogórki sałatkowe
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka papryka chili
  • 1 łyżka  octu sherry
  • 2 łyżki  kaparów (ze słoika)
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  świeżo posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ogórki osuszyć i opłukać. Następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pokrojone ogórki 4 minuty na jasny brąz. Zmniejszyć ogień, obrać czosnek i wycisnąć na patelnię z ogórkami.
  3. Paprykę chili oczyścić, opłukać i przekroić na pół, usunąć ogonek i nasiona, pokroić chili w drobną kostkę i dodać na patelnię do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać i dalej dusić przez 3 minuty.
  4. Wlać ocet, dodać osączone kapary, 2 łyżki wody i cukier.
  5. Posiekane migdały uprażyć na patelni na złoty brąz, bez użycia tłuszczu, cały czas mieszając. Połączyć z resztą składników i wymieszać.
  6. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, następnie dusić pod przykryciem 5 minut. Ogórki posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE