Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Owocowe szaszłyki z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 24 sztuki migdały w całości
  • masło
  • 12 sztuk daktyli
  • 50 sztuk obranych pistacji
  • 2 sztuki twarde banany
  • 125 sztuk pokrojonego boczku w cienkie plastry

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone śliwki moczyć 2 godziny w ciepłej wodzie. Migdały zalać na 1 minutę wrzącą wodą. Kiedy skórka będzie już odchodziła, odlać wodę i obrać migdały. Osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na odrobinie rozgrzanego masła na złoty kolor. Odstawić.
  2. Zlać wodę ze śliwek, osączyć śliwki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać każdą śliwkę 1 migdałem i kilkoma pistacjami.
  3. Z daktyli usunąć pestki i również nadziać migdałami i pistacjami. Banany obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  4. Wszystkie owoce owinąć połówkami plastrów boczku. Spiąć drewnianymi szpadkami. Ułożyć owoce na blasze do pieczenia. Piec szaszłyczki około 5-10 minut, aż boczek nabierze złotobrązowego koloru. Najlepiej smakują na gorąco.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE