Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
12 sztuk suszonych śliwek
24 sztuki migdały w całości
masło
12 sztuk daktyli
50 sztuk obranych pistacji
2 sztuki twarde banany
125 sztuk pokrojonego boczku w cienkie plastry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone śliwki moczyć 2 godziny w ciepłej wodzie. Migdały zalać na 1 minutę wrzącą wodą. Kiedy skórka będzie już odchodziła, odlać wodę i obrać migdały. Osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na odrobinie rozgrzanego masła na złoty kolor. Odstawić.
- Zlać wodę ze śliwek, osączyć śliwki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać każdą śliwkę 1 migdałem i kilkoma pistacjami.
- Z daktyli usunąć pestki i również nadziać migdałami i pistacjami. Banany obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Wszystkie owoce owinąć połówkami plastrów boczku. Spiąć drewnianymi szpadkami. Ułożyć owoce na blasze do pieczenia. Piec szaszłyczki około 5-10 minut, aż boczek nabierze złotobrązowego koloru. Najlepiej smakują na gorąco.
Źródło przepisu: książka kucharska