Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
100 g koziego twarogu
100 g parmezanu
1.5 szklanek mąki pszennej
100 g masła
1/2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z solą, musztardą oraz papryką.
- Masło i twaróg rozetrzyj na puszysty krem. Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do masy maślano-serowej i wymieszaj. Następnie stopniowo dosypuj mąkę z dodatkami.
- Wyrobione ciasto podziel na dwie części, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Prostokąt potnij na paski szerokości 1,5 cm i długości 20 cm.
- Każdy pasek skręć kilkakrotnie wzdłuż osi na kształt świderka. Gotowe paluszki układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 10-12 minut w temperaturze 190-200 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia