Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
300 ml oleju
500 g brokułów
1 sztuka jajko
100 g mąki kukurydzianej
200 g śmietany 18%
sól
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
100 g bułki tartej
80 g tartego chrzanu
80 ml czerwonego wina
2 sztuki goździki
200 g śliwek
80 g miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Miód skarmelizuj na patelni, a następnie dodaj do niego owoce, wino i goździki. Chwilę podgrzewaj, ciągle mieszając. Dodaj chrzan, dopraw solą i zmiksuj.
- Bułkę tartą wymieszaj ze słodką papryką. Brokuły opłucz, podziel na różyczki i sparz osolonym wrzątkiem. Odsącz.
- Jajko wymieszaj ze śmietaną i szczyptą soli. Brokuły kolejno obtaczaj z mące, mieszance jajecznej i panierce z bułki tartej z papryką. Tak przygotowane warzywa smaż w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Gotowe brokuły podawaj z sosem miodowo-śliwkowym.
Źródło przepisu: przyślij przepis!