Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Panierowane brokuły


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 300 ml  oleju
  • 500 g  brokułów
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  mąki kukurydzianej
  • 200 g  śmietany 18%
  • sól
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki mielonej
  • 100 g  bułki tartej
  • 80 g  tartego chrzanu
  • 80 ml  czerwonego wina
  • 2 sztuki goździki
  • 200 g  śliwek
  • 80 g  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Miód skarmelizuj na patelni, a następnie dodaj do niego owoce, wino i goździki. Chwilę podgrzewaj, ciągle mieszając. Dodaj chrzan, dopraw solą i zmiksuj.
  2. Bułkę tartą wymieszaj ze słodką papryką. Brokuły opłucz, podziel na różyczki i sparz osolonym wrzątkiem. Odsącz.
  3. Jajko wymieszaj ze śmietaną i szczyptą soli. Brokuły kolejno obtaczaj z mące, mieszance jajecznej i panierce z bułki tartej z papryką. Tak przygotowane warzywa smaż w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni. Odsącz na ręczniku papierowym.
  4. Gotowe brokuły podawaj z sosem miodowo-śliwkowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE