Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 10 dag chudego twarogu
- 10 dag włoskiego serka ricotta
- 1/3 szklanki łuskanych włoskich orzechów
- 2-3 sztuki gałązki bazylii
- kilka liści sałaty lodowej
- 150 g rukoli
- 1 sztuka marchewka
- 1 pęczek rzodkiewek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag szynki (najlepiej parmeńskiej) pokrojonej w cienkie plasterki
- sól
- biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg utrzyj z serkiem ricotta. Masę przypraw solą i pieprzem. Orzechy zmiel w młynku do kawy albo bardzo drobno posiekaj. Bazylię opłucz, oderwij listki i drobniutko je posiekaj. Orzechy i bazylię przesyp na osobne talerze.
- Z masy serowej uformuj kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Połowę kulek obtocz w bazylii, a resztę w mielonych orzechach. Tak przygotowane kulki ułóż na deseczce i wstaw do lodówki.
- Rukolę i sałatę lodową opłucz i osusz. Marchewkę obierz, rzodkiewki oczyść. Sałatę lodową porwij na kawałeczki, marchewkę potnij w cienkie słupki, a rzodkiewki w plasterki. Sok wyciśnięty z cytryny utrzyj ze sporą szczyptą pieprzu i odrobiną soli. Stale ucierając, powoli wlej oliwę. Ubij na jednolity sos.
- Przygotowane warzywa i plasterki szynki ułóż na talerzach. Skrop przygotowanym sosem. Kuleczki serowe nabij na długie drewniane patyczki i ułóż na sałatce. Podawaj na przekąskę z kawałkami świeżej ciabatty albo grzankami przygotowanymi z bagietki.