Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g rydzów,
200 g fety,
1 szklanka mąki,
1 szklanka bułki tartej,
3-4 sztuki gruntowe ogórki,
2 sztuki papryki,
1 sztuka czerwona cebula.
2 sztuki jajka,
3 łyżki masła,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki octu z białego wina,
2 łyżki oleju,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka nasion z gorczycy,
1 łyżeczka oregano,
2 sztuki ziarna zioła angielskiego,
liść laurowy,
pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rydze opłukać i usunąć nóżki. Zagotować wodę z solą, zielem, gorczycą i liściem laurowym. Wrzucić grzyby na kilkanaście sekund. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Dokładnie osuszyć.
- Jajka roztrzepać. Mąkę i bułkę przesypać na osobne talerze. Rydze panierować w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na maśle połączonym z olejem na niewielkim ogniu.
- Usmażone rydze osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na blachę i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
- W tym samym czasie można przygotować sałatkę: umyć i pokroić papryki, ogórki i cebulę. Dodać do nich pokruszoną fetę. Wymieszać i polać sosem z octu i oliwy. Posypać oregano i pieprzem.