Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Panierowane rydze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  rydzów,
  • 200 g  fety,
  • 1 szklanka  mąki,
  • 1 szklanka  bułki tartej,
  • 3-4 sztuki gruntowe ogórki,
  • 2 sztuki papryki,
  • 1 sztuka czerwona cebula.
  • 2 sztuki jajka,
  • 3 łyżki  masła,
  • 3 łyżki  oliwy,
  • 2 łyżki  octu z białego wina,
  • 2 łyżki  oleju,
  • 1 łyżka  soli,
  • 1 łyżeczka  nasion z gorczycy,
  • 1 łyżeczka  oregano,
  • 2 sztuki ziarna zioła angielskiego,
  • liść laurowy,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Rydze opłukać i usunąć nóżki. Zagotować wodę z solą, zielem, gorczycą i liściem laurowym. Wrzucić grzyby na kilkanaście sekund. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Dokładnie osuszyć.
  2. Jajka roztrzepać. Mąkę i bułkę przesypać na osobne talerze. Rydze panierować w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na maśle połączonym z olejem na niewielkim ogniu.
  3. Usmażone rydze osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na blachę i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
  4. W tym samym czasie można przygotować sałatkę: umyć i pokroić papryki, ogórki i cebulę. Dodać do nich pokruszoną fetę. Wymieszać i polać sosem z octu i oliwy. Posypać oregano i pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE