Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 11 - 12 osób
Składniki
- 12 sztuk kromek bułki paryskiej
- 1 łyżka masła
- 25 dag pasztetówki
- 12 sztuk cienkich plastrów sera tylżyckiego
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 sztuka mały kiszony ogórek
- 1 sztuka szalotka lub dymka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta soli
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek i szalotkę obrać i posiekać w drobną kostkę. Wymieszać z ketchupem. Doprawić do smaku solą i mieloną papryką.
- Każdą kromkę pieczywa posmarować pasztetówką i położyć plaster sera. Wierzch posmarować przygotowaną pastą ogórkowo - ketchupową.
- Kromki ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, do czasu aż ser się roztopi.
- Przed podaniem udekorować pietruszką.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem