Dzisiaj jest: Czwartek, 07.11.2024 Imieniny: Antoniego i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pesto fresco po hiszpańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 125 sztuk orzeszków pinii
  • 50 sztuk twardego sera żółtego
  • 2-3 łyżki  oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżeczka  grubej soli morskiej
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 pęczek  bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Orzeszki zrumienić na teflonowej patelni na złotobrązowy kolor, cały czas mieszając. Zdjąć z patelni, kilka odłożyć do dekoracji, resztę ostudzić i wsypać do żeliwnego moździerza (nie rozdrabniać urządzeniem elektrycznym). Roztłuc.
  2. Ser zetrzeć, dodać orzeszki pinii i mieszać. Stopniowo dodawać oliwę i sól. Dorzucić obrany i wyciśnięty czosnek. Całość utrzeć na puszystą masę.
  3. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Pokroić w cienkie paski, dodać do pesto i wymieszać.
  4. Małe kromki chleba posmarować pesto i udekorować orzeszkami pinii.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE