Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 125 sztuk orzeszków pinii
- 50 sztuk twardego sera żółtego
- 2-3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
- 1 łyżeczka grubej soli morskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzeszki zrumienić na teflonowej patelni na złotobrązowy kolor, cały czas mieszając. Zdjąć z patelni, kilka odłożyć do dekoracji, resztę ostudzić i wsypać do żeliwnego moździerza (nie rozdrabniać urządzeniem elektrycznym). Roztłuc.
- Ser zetrzeć, dodać orzeszki pinii i mieszać. Stopniowo dodawać oliwę i sól. Dorzucić obrany i wyciśnięty czosnek. Całość utrzeć na puszystą masę.
- Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Pokroić w cienkie paski, dodać do pesto i wymieszać.
- Małe kromki chleba posmarować pesto i udekorować orzeszkami pinii.
Źródło przepisu: książka kucharska