Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g pieczarek
2-5 ząbków czosnku
sól
2 łyżki oliwy
pieprz świeżo zmielony
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
2-3 sztuki strąki papryki chili
3 łyżki octu balsamicznego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. Pieczarki gotować 3-5 minut w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć, osączyć, przełożyć wraz z czosnkiem do miski i wymieszać.
- Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody i oderwać listki. Chili oczyścić, opłukać i przepołowić, usunąć ogonki i nasiona, drobno posiekać i dodać do innych składników.
- Ocet dobrze wymieszać z oliwą i natką pietruszki, doprawić pikantnie solą i pieprzem. Zalać składniki dressingiem, odstawić na co najmniej 6 godzin, aby się przegryzły. Od czasu do czasu zamieszać naczyniem.
Źródło przepisu: książka kucharska