Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
250 g pieczarek
2 sztuki duże ząbki czosnku
6 sztuk niedużych liści laurowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
sól
oliwa
kawałek papryczki pepperoni
4 łyżki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek pokrój w drobną kostkę (nie siekaj). Pepperoni potnij na cienkie paski.
- Pieczarki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj liście laurowe, posyp czosnkiem, pepperoni i pieprzem, posól. Skrop delikatnie sokiem z cytryny, a następnie obficie oliwą.
- Wstaw na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a potem zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez kolejne 5 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszaj pieczarki.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z białym pieczywem.