Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 8-10 sztuk podudzi kurczaka
- pieprz
- 2 łyżki octu winnego
- 50 sztuk orzeszków pinii
- 200 sztuk białego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek i cebulę obrać, następnie posiekać w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek z cebulą.
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć ze wszystkich stron na brązowy kolor. Wlać ocet winny. Dodać pinię, wlać wino i wszystko powoli dusić pod przykryciem.
- Od czasu do czasu odwracać kurczaka. Po około 35 minutach mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Źródło przepisu: książka kucharska