Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g pomidorów koktajlowych
- sól morska gruba
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 2 sztuki suszone strąki czerwonej papryki chili
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik to temperatury 120oC. Pomidory oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie przepołowić i ułożyć na blaszce powierzchnią krojenia do góry. Posypać solą morską. Suszyć pomidory w nagrzanym wcześniej piekarniku co najmniej 6 godzin, od czasu do czasu odwracać. Kiedy całkowicie się ususzą, wyjąć i ostudzić.
- Ostudzone pomidory włożyć do naczynia, zalać gotującą wodą i pozostawić na 10 minut, aby naciągnęły. Następnie osączyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomidory wymieszać z nasionami kopru włoskiego i przełożyć do zamykanego naczynia.
- Chili lekko rozkruszyć i dodać do pomidorów. Wszystko zalać oliwą, tak aby przykryła pomidory. Przed podaniem odstawić danie na co najmniej 24 godziny, żeby naciągnęło smakiem.
Źródło przepisu: książka kucharska