Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 8 sztuk średniej wielkości pomidorów
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g pieczarek
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 4 sztuki gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki sera Mascarpone
- 2/3 szklanki sera kremowego
- 1 łyżeczka musztardy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odkrój czubki pomidorów i odłóż "wieczka". Delikatnie wydrąż miąższ i pestki. Wnętrze pomidorów posyp solą. Osusz pomidory układając je przecięciem do dołu na papierowym ręczniku.
- Pokrój grzyby. Miksuj pieczarki, miąższ pomidorów, bazylię (pozostawiając trochę do dekoracji), tymianek, czosnek i oliwę do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przełóż do dużej miski. Wymieszaj z oboma gatunkami sera i musztardą.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Napełnij wnętrza wydrążonych pomidorów kremem grzybowym i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii, podawaj schłodzone.