Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
1 sztuka średniej wielkości czerwona papryka
1 sztuka średniej wielkości zielona papryka
40 g masła
300 g tłustego twarogu
150 g serka topionego z grzybami (borowikami)
12 sztuk zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
czosnek granulowany
4 sztuki kruche liście sałaty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyciąć szypułkę papryki małym nożem, ostrożnie usunąć boczne ścianki i pestki, dokładnie umyć, osuszyć, wewnątrzn i na zewnątrzn.
- Masło, twaróg i serek topiony utrzeć na gładką masę. Przyprawić ją pietruszką, solą, pieprzem, czosnkiem i powciskać do strąków papryki tak, by nie pozostały żadne puste miejsca.
- Paprykę zawinąć w folię aluminiową i położyć do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Resztę masy serowej umieścić w butelce (np. po ketchupie) z dużym otworem do wyciskania i ją również włożyć do lodówki.
- Przed podaniem zakąski należy poprzecinać paprykę w poprzek na 6 plasterków i poukładać na przemian kolorami po trzy na liściach sałaty. Na koniec ozdobić każdy plaster masą wyciśniętą z tubki lub z butelki, oliwką i kaparami.