Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki bakłażany
1 sztuka cebula dymka
kawałek papryczki chili (1 cm)
1/4 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
150 g fety
100 g bryndzy
świeża bazylia
1 łyżeczka octu winnego
listki tymianku
świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Posól i odstaw, by straciły goryczkę. Obmyj, osusz i smaż je z obu stron na odrobinie oliwy po 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przestudź.
- Papryczkę i dymkę razem ze szczypiorem drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Fetę i bryndzę rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną dymkę, chili, czosnek, 1 łyżkę posiekanej bazylii i cukier.
- Na każdym plastrze bakłażana ułóż porcję nadzienia i zwiń go w rulonik.
- Następnie ułóż gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą, octem winnym, posyp listkami świeżego tymianku oraz pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.