Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Roladki z marynowanym łososiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 kg  środkowej części całego świeżego łososia
  • 3 łyżeczki  zieren białego pieprzu
  • 15 dag  soli
  • 10 dag  cukru
  • 2 pęczki  koperku
    Na krem serowy
  • 1 kg  tłustego twarogu
  • 1 szklanka  gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek  dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki  startej skórki cytrynowej
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • liście sałaty i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Wykrój dwa filety z łososia (ze skórą), usuń wszystkie ości. Ziarna pieprzu utłucz w moździerzu. Wymieszaj z solą oraz cukrem. Koperek opłucz, posiekaj. Mieszankę przypraw oraz posiekany koperek podziel na trzy części.
  2. Na dno dość wysokiego szklanego albo ceramicznego naczynia wsyp 1/3 przypraw i 1/3 koperku. Ułóż na nich jeden filet z łososia (Skórką do dołu). Posyp kolejną częścią przypraw i koperku. Połóż drugi filet (skórką do góry). Posyp równomiernie ostatnią częścią przypraw i koperku. Przykryj naczynie folią, włóż do lodówki na ok 2 doby. W czasie marynowania odwróć rybę 2 razy, żeby cały łosoś przeszedł marynatą.
  3. Gotowego łososia dokładnie oczyść z przypraw i pokrój w cieniutkie plastry, usuwając przy tym skórę. Twaróg zmiel i utrzyj ze śmietaną. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ser wymieszaj z dymkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry łososia posmaruj kremem serowym. Zwiń. Roladki ułóż na talerzu przybranym sałatą. Przed podaniem roladki udekoruj plasterkami cytryny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE