Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki podłużne czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 sztuki cytryny
- 175 sztuk łagodnego sera koziego
- 2 sztuki gałązki oregano
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę oczyścić, opłukać i przepołowić, następnie usunąć nasadę ogonka i gniazdo nasienne. Połówki papryki przekroić wzdłuż na cztery części.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, ćwiartki papryki dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie ostudzić, nie zdejmując z patelni. Przez ten czas cytrynę umyć i zetrzeć skórkę, obrać i wycisnąć sok.
- Ser kozi pokruszyć, wymieszać ze skórką cytrynową, 1 łyżką oliwy i ewentualnie wywarem z papryki. Do masy serowej dodać oregano i doprawić do smaku solą, odrobiną soku z cytryny i dużą ilością pieprzu.
- Ostudzoną paprykę osączyć. Masą serową posmarować paski papryki i zrolować, rozpoczynając od węższego końca. Roladki spiąć mocno drewnianą szpadką. Ułożyć na tacy i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę, aby naciągnęły.
Źródło przepisu: książka kucharska