Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 12 sztuk filetów śledziowych
- 300 g śliwek węgierek
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 1/2 sztuki cytryny
- cukier
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- pieprz czarny
- 1 łyżka siekanego koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety zwiń w ruloniki i ułóż w salaterce.
- Migdały i orzechy posiekaj.
- Śliwki przekrój na połówki i wyjmij pestki. Śliwki wrzuć do garnuszka, zalej 3-4 łyżkami wody, zagotuj i duś 5 minut.
- Uduszone śliwki zmiksuj blenderem, przypraw sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj posiekane migdały, orzechy i oliwę (olej), wymieszaj.
- Sosem polej śledzie i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp koperkiem.