Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg filetów śledziowych
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 sztuki żółtej papryki
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki zmielonych przypraw: cynamonu, goździków i pieprzu
4-5 sztuk pokruszonych listków laurowych
drobno posiekany świeży imbir
3 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe włóż do dużego naczynia i zalej wodą. Mocz przez kilka godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wyjmij i osusz.
- Cukier puder utrzyj z cynamonem, goździkami, pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i imbirem.
- Śledzie ułóż w dużym słoiku, posyp przygotowaną mieszanką korzenną i dokładnie wymieszaj. Następnie naczynie szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin.
- Papryki oczyść z pestek, opłucz, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, mieszając, aż staną się miękkie. Przypraw je do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Odstaw, by wystygły.
- Paprykowe nadzienie rozłóż na filetach śledziowych. Ciasno je zwiń i zepnij wykałaczkami, aby ruloniki się nie rozpadły. Koreczki ułóż w głębokim naczyniu, szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki.
- Gotowe koreczki śledziowe ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami koperku. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło przepisu: Smacznego!