Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Salsa czosnkowa z oliwkami i kaparami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  czosnku
  • sól
  • 30 sztuk zielonych oliwek
  • 100 sztuk kaparów ze słoika
  • około 500ml oliwy tłoczonej na zimno
  • 4 sztuki żółtka
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • trochę soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i zmiksować z odrobiną soli. Oliwki wydrylować i dodać do czosnku, następnie dodać odsączone kapary.
  2. Wszystko zmiksować z taką ilością oliwy, aby masa miała kremową konsystencję.
  3. Dodać żółtka i zmiksować na wysokich obrotach, aż masa dobrze się zwiąże. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny.
  4. Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Salsa najlepiej smakuje z grillowanymi szaszłykami z mięsa albo ryby lub z pokrojonymi w podłużne kawałki warzywami.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE