Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 450 sztuk pomidorów z puszki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- szczpyta słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
- 500 sztuk świeżych pomidorów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory z puszki razem z sosem przełożyć do miksera i zmiksować. Czosnek obrać i wycisnąć do pomidorów.
- Dodać ocet winny z solą, pieprzem, kminem i papryką w proszku. Całość zmiksować, stopniowo dolewając oliwę.
- Świeże pomidory umyć i osuszyć, następnie usunąć nasadę ogonków i miąższ pokroić w ósemki.
- Plasterki pomidorów ułożyć na talerzu, polać sosem pomidorowym i opruszyć świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem wstawić na 30 minut do lodówki.
Źródło przepisu: książka kucharska