Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kajzerki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
8 sztuk listków sałaty masłowej
4 sztuki pomidory
1 sztuka czerwona papryka
10 sztuk posiekanych kaparów
8 sztuk wydrylowanych czarnych oliwek
8 sztuk listków bazylii
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta otartej skórki z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory i paprykę sparz we wrzątku, obierz ze skórki, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Wymieszaj z kaparami, oliwkami, sokiem i skórką z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z oliwą.
- Bułeczki przetnij na połówki. Każdą połówkę posmaruj oliwą utartą z czosnkiem, obłóż umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Następnie nałóż porcję pasty pomidorowej i połóż listki bazylii.
- Połówki bułki złóż z powrotem, umieść między dwoma deseczkami, obciąż i przykryj ściereczką. Wstaw na najniższą półkę do lodówki na co najmniej godzinę.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem