Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sandwich prowansalski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kajzerki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 ząbki  czosnku
  • 8 sztuk listków sałaty masłowej
  • 4 sztuki pomidory
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 10 sztuk posiekanych kaparów
  • 8 sztuk wydrylowanych czarnych oliwek
  • 8 sztuk listków bazylii
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 szczypta  otartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory i paprykę sparz we wrzątku, obierz ze skórki, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Wymieszaj z kaparami, oliwkami, sokiem i skórką z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z oliwą.
  3. Bułeczki przetnij na połówki. Każdą połówkę posmaruj oliwą utartą z czosnkiem, obłóż umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Następnie nałóż porcję pasty pomidorowej i połóż listki bazylii.
  4. Połówki bułki złóż z powrotem, umieść między dwoma deseczkami, obciąż i przykryj ściereczką. Wstaw na najniższą półkę do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!


Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE