Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki zielone papryki
4 ząbki czosnku
1/2 sztuki pęczka kolendry
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
sól
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
100 ml oliwy tłoczonej na zimno
5 łyżek czerwonego octu winnego
450 g świeżego sera owczego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zieloną paprykę oczyścić, umyć i przepołowić, usunąć nasady ogonków oraz pestki i pokroić w małą kostkę.
- Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Zioła umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać.
- Paprykę, czosnek i posiekane zioła przełożyć do moździerza. Wsypać 1/2 łyżeczki soli i wszystko dokładnie utrzeć.
- Dodać oliwę razem z octem. Wymieszać z ziołami i czosnkiem, stopniowo dolewając oliwę. Sos rozcieńczyć niewielką ilością wody.
- Ser owczy pokroić w kawałki wielkości 2,5 cm i przełożyć do miski. Polać marynatą i wszystko ostrożnie wymieszać. Przykryć i marynować przez noc w lodówce.
Źródło przepisu: książka kucharska