Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
8 sztuk sprawionych filetów z matiasów (po 100 g)
8 sztuk korniszonów (ze słoiczka)
2 sztuki małe czerwone cebule
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
4 sztuki ziarna ziela angielskiego
sól
1 sztuka liść laurowy
1 łyżka miodu
150 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml czerwonego octu winnego
wykałaczki do spinania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Matiasy i korniszony przekroić wzdłuż na pół. W każdą połówkę matiasa zawinąć połówkę korniszona i spiąć śledzie wykałaczką. Roladki ułożyć jedna obok drugiej w szerokim naczyniu.
- Cebule obrać, pokroić na cienkie talarki i równomiernie rozłożyć na śledziach.
- Do garnka wsypać gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie, dodać trochę soli, liść laurowy i miód. Wlać wino oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
- Zalewę studzić ok. 10 minut i zalać nią roladki. Naczynie nakryć pokrywką albo folią aluminiową i wstawić na 12 godzin do lodówki.