Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk filetów śledziowych niesolonych
- 2 szklanki mleka
- 2-3 sztuki cebule
- 5 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki miodu (najlepiej płynnego)
- 1/2 szklanki sparzonych orzechów włoskich
- sól
- czarny pieprz mielony
- kilka gałązek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe opłucz, zalej mlekiem i odstaw na 12 godzin.
- Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do cebuli śliwki i smaż przez chwilę na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty. Pod koniec duszenia dodaj miód i orzechy.
- Śledzie wyjmij z mleka, opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Włóż je do zalewy miodowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
- Gotowe śledzie ułóż na półmisku i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!