Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 8 sztuk niewielkich filetów śledziowych
- 6 łyżek musztardy miodowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 24 sztuki połówki orzechów włoskich
- oliwa
- 8 sztuk tostów żytnich
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- kilka cząstek cytryny
- kilka gałązek koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie wymocz w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę.
- Musztardę miodową wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzyj śledzie.
- Na każdym płacie połóż po 2-3 połówki orzechów włoskich. Następnie śledzie zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczkami. Układaj je ciasno w szklanym naczyniu. Zalej oliwą, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia z tostów żytnich wytnij szklanką krążki. Skrop je oliwą i zrumień z obu stron w rozgrzanym piekarniku.
- Ruloniki wyjmij z oliwy i dobrze odsącz. Na każdej grzance połóż śledziowy rulonik. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny i gałązkami koperku.
Źródło przepisu: Smacznego!