Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ślimaki po hiszpańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  gotowanych winniczków
  • 125 g  szynki
  • 4 sztuki pomidory
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka suszona papryka chili
  • sól
  • 1 łyżka  słodkiej papryki w proszku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • 1 szczypta  szafranu
  • 75 g  siekanych migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Ślimaki odsączyć. Szynkę pokroić w wąskie paski. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasady ogonków oraz pestki i drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy, pokruszone chili oraz pomidory i dusić wszystko 20 minut.
  3. Pomidory doprawić do smaku solą, papryką w proszku, dodać szynkę i dusić jeszcze 5 minut.
  4. Dodać ślimaki, migdały oraz szafran i dusić następne 10 minut na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, posypać siekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE