Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g gotowanych winniczków
- 125 g szynki
- 4 sztuki pomidory
- 2 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 sztuka suszona papryka chili
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- 1 szczypta szafranu
- 75 g siekanych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ślimaki odsączyć. Szynkę pokroić w wąskie paski. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasady ogonków oraz pestki i drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy, pokruszone chili oraz pomidory i dusić wszystko 20 minut.
- Pomidory doprawić do smaku solą, papryką w proszku, dodać szynkę i dusić jeszcze 5 minut.
- Dodać ślimaki, migdały oraz szafran i dusić następne 10 minut na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, posypać siekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska