Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g gotowanych winniczków
125 g szynki
4 sztuki pomidory
2 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 sztuka liść laurowy
1 sztuka suszona papryka chili
sól
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
posiekana natka pietruszki do dekoracji
1 szczypta szafranu
75 g siekanych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ślimaki odsączyć. Szynkę pokroić w wąskie paski. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasady ogonków oraz pestki i drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy, pokruszone chili oraz pomidory i dusić wszystko 20 minut.
- Pomidory doprawić do smaku solą, papryką w proszku, dodać szynkę i dusić jeszcze 5 minut.
- Dodać ślimaki, migdały oraz szafran i dusić następne 10 minut na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, posypać siekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska