Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Słodko kwaśna galaretka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 osób


Składniki

  • 7 sztuk jajek
  • 14 sztuk plasterków szynki
  • 1 sztuka puszka zielonego groszku
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 łyżki  orzechów ziemnych niesolonych
  • 3 sztuki obrane mandarynki
  • 3 sztuki kawałki papryki konserwowej
  • 2 sztuki ogórki konserwowe
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 7 łyżeczek  żelatyny
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo, następnie odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Jajka odłóż tak, aby całkowicie wystygły. Potem potnij je na połówki.
  2. Groszek i kukurydzę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Żelatynę zalej połową zimnego bulionu. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie połącz z resztą bulionu i wystudź.
  3. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm posmaruj tłuszczem. Na spód nalej odrobinę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na to osączony groszek, zalej go niewielką ilością tężejącej galarety. Ponownie odstaw do zastygnięcia.
  4. Kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami, połowę wysyp na groszek. Plasterki szynki zwiń, formując różę, w każdą wetknij połówkę jajka. Ułóż je wokół brzegów tortownicy. Pomiędzy "róże" i na środek wsyp resztę kukurydzy z bakaliami. Na tym ułóż cząstki mandarynek. Paprykę konserwową oraz ogórki potnij w cienkie paski. Ułóż na wierzchu. Zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny, by przystawka dobrze stężała.
Smacznego



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE