Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 osób
Składniki
7 sztuk jajek
14 sztuk plasterków szynki
1 sztuka puszka zielonego groszku
1 sztuka puszka kukurydzy
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
3 sztuki obrane mandarynki
3 sztuki kawałki papryki konserwowej
2 sztuki ogórki konserwowe
1 l bulionu warzywnego
7 łyżeczek żelatyny
tłuszcz do posmarowania tortownicy
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo, następnie odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Jajka odłóż tak, aby całkowicie wystygły. Potem potnij je na połówki.
- Groszek i kukurydzę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Żelatynę zalej połową zimnego bulionu. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie połącz z resztą bulionu i wystudź.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm posmaruj tłuszczem. Na spód nalej odrobinę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na to osączony groszek, zalej go niewielką ilością tężejącej galarety. Ponownie odstaw do zastygnięcia.
- Kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami, połowę wysyp na groszek. Plasterki szynki zwiń, formując różę, w każdą wetknij połówkę jajka. Ułóż je wokół brzegów tortownicy. Pomiędzy "róże" i na środek wsyp resztę kukurydzy z bakaliami. Na tym ułóż cząstki mandarynek. Paprykę konserwową oraz ogórki potnij w cienkie paski. Ułóż na wierzchu. Zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny, by przystawka dobrze stężała.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!