Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 osób
Składniki
- 7 sztuk jajek
- 14 sztuk plasterków szynki
- 1 sztuka puszka zielonego groszku
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- 3 sztuki obrane mandarynki
- 3 sztuki kawałki papryki konserwowej
- 2 sztuki ogórki konserwowe
- 1 l bulionu warzywnego
- 7 łyżeczek żelatyny
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo, następnie odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Jajka odłóż tak, aby całkowicie wystygły. Potem potnij je na połówki.
- Groszek i kukurydzę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Żelatynę zalej połową zimnego bulionu. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie połącz z resztą bulionu i wystudź.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm posmaruj tłuszczem. Na spód nalej odrobinę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na to osączony groszek, zalej go niewielką ilością tężejącej galarety. Ponownie odstaw do zastygnięcia.
- Kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami, połowę wysyp na groszek. Plasterki szynki zwiń, formując różę, w każdą wetknij połówkę jajka. Ułóż je wokół brzegów tortownicy. Pomiędzy "róże" i na środek wsyp resztę kukurydzy z bakaliami. Na tym ułóż cząstki mandarynek. Paprykę konserwową oraz ogórki potnij w cienkie paski. Ułóż na wierzchu. Zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny, by przystawka dobrze stężała.