Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 kg strąków zielonej fasoli
10 ml oliwy z oliwek
1 szczypta granulowanego czosnku
pieprz. sól i ostra papryka
50 g parmezanu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
- Blachę do pieczenia wyłóż folią alumniową. Uóż na niej fasolkę i skrop oliwą. Dopraw o smaku solą, pieprzem, oraz papryką
- Piecz 10 minut, po czym wyjmij blachę, potrząśnij nią delikatnie tak, aby strąki się nieco przemieszały i wstaw na kolejne pięć minut
- Gotową fasolkę posyp tartym parmezanem. Tak przygotowaną jarzynkę może podawać z ziemniakami, bądź ryżem, świetnie też komponuje się z pieczonymi mięsami