Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2/3 sztuki szkalnki śmietany 30%
15 dag mielonego twarogu
kilka gałązek różnych ziół: natki, koperku, szczypiorka
1 łyżka żelatyny
1 ząbek czosnku
1 sztuka czerwona papryka
1/2 sztuki ogórka
2-3 łyżki zielonego groszku z puszki
sól
mielony biały pieprz
do dekoracki: gałązki koperku, paseczki skórki cytrynowej, 4 niewielkie palsterki wędzonego łososia oraz gotowane lub marynowane ze słoika zielone szparagi
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gałążki natki, koperku i szczypiorku opłucz i osusz. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Ogórek obierz i też drobno potnij. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 10 minut, a kiedy spęcznieje, mieszając, rozpuść ją w 1/5 szklanki wrzącej wody. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z twarogiem.
- Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z twarogiem. Masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj posiekane zioła, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę serową przełóż do 4 formek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem formenki z serkiem ziołowym na chwilę zanurz we wrzątku. Przekąski ostrożnie wyjmij i ustaw na talerzu.
- Na wierzchu każdego torcika ułóż fantazyjnie zwinięty plasterek łososia, kawałek gałązki koperku. Obłóż zielonymi szparagami i na koniec posyp cienutkimi paseczkami skórki cytrynowej.