Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk solonych filetów śledziowych
- 6-8 sztuk połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 1 sztuka duża cebula
- 1 łyżka masła
- 6 sztuk niewielkich korniszonów
- 1/3 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 12 sztuk małych kromek ciemnego pieczywa z ziarnami słonecznika
- kilka gałązek koperku
- słupki cukinii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płaty śledziowe zalej zimną wodą i mocz 3-4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wyjmij, osusz.
- Suszone pomidory przełóż na sitko, dokładnie odsącz zachowując zalewę. Połówki pomidorów pokrój na duże kawałki.
- Filety śledziowe posyp grubo mielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Skrop zachowaną zalewą z pomidorów, szczelnie przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnie obierz cebulę, pokrój w cienkie plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Zamarynowane filety przekrój wzdłuż na pół. To samo zrób z korniszonami.
- Z kromek pieczywa wytnij foremką gwiazdki. Na każdej stawiaj pionowo po połówce ogórka. Wokół owijaj paseczki śledziowe, jednocześnie dokładając kawałeczki suszonych pomidorów oraz po odrobinie cebuli. Uformuj spiralki. Całość zepnij wykałaczkami. Udekoruj gałązkami koperku i słupkami cukinii.
Źródło przepisu: Smacznego!