Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
24 sztuki kawałki mięsa z kurczaka z piersi (ok.80dag)
1 łyżka przyprawy do drobiu
1 pęczek szczypiorku
6 sztuk ziarenek kolendry
pieprz cayenne
12 sztuk cienkich plastrów wędzonej szynki
12 sztuk dużych suszonych śliwek
1 łyżka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kawałki kurczaka oprószyć przyprawą do drobiu. Szczypiorek drobno posiekać, połowę dodać do mięsa. Doprawić rozgniecioną kolendrą i pieprzem cayenne. Całość dobrze wymieszać, by przyprawy okleiły wszystkie kawałki mięsa.
- Plastry szynki przekroić na pół na wąskie paski, śliwki namoczyć (10min.). Owinąć kawałki kurczaka plastrami szynki i nabijać na szpaki, na przemian z osączonymi śliwkami. Piec na ruszcie lub patelni grillowej 10-15 min. obracając, by się zrumieniły ze wszystkich stron, ale się nie przypaliły. Posypać resztą szczypiorku.
Źródło przepisu: gazeta moje gotowanie