Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
12 sztuk ugotowanych białych szparagów
duże mango
1 szklanka truskawek
1/2 sztuki litra oleju rzepakowego
2 łyżki startego parmezanu
3 sztuki jajka
6 łyżek mąki
zielony pieprz w zalewie
dymka ze szczypiorem
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżeczki oliwy
sól
biały pieprz
kilka listków sałaty
1 łyżka sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, mąkę, szczyptę soli, pieprzu, wymieszaj. Osączone szparagi zanurzaj w cieście i smaż ok. 3 minut na rozgrzanym oleju.
- Truskawki i mango dokładnie opłucz i osusz. Mango obierz ze skóry. Owoce pokrój w drobną kostkę. Dymkę umyj, cebulkę i szczypiorek posiekaj.
- Zrób sos: musztardę wymieszaj z octem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę z sosem winegret.
- Wyłóż na talerz liście sałaty i szparagi. Dodaj do nich sałatkę, posyp szczypiorkiem, zielonym pieprzem i sezamem.
Źródło przepisu: gazeta olivia