Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 12 sztuk ugotowanych białych szparagów
- duże mango
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 sztuki litra oleju rzepakowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 sztuki jajka
- 6 łyżek mąki
- zielony pieprz w zalewie
- dymka ze szczypiorem
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżeczki oliwy
- sól
- biały pieprz
- kilka listków sałaty
- 1 łyżka sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, mąkę, szczyptę soli, pieprzu, wymieszaj. Osączone szparagi zanurzaj w cieście i smaż ok. 3 minut na rozgrzanym oleju.
- Truskawki i mango dokładnie opłucz i osusz. Mango obierz ze skóry. Owoce pokrój w drobną kostkę. Dymkę umyj, cebulkę i szczypiorek posiekaj.
- Zrób sos: musztardę wymieszaj z octem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę z sosem winegret.
- Wyłóż na talerz liście sałaty i szparagi. Dodaj do nich sałatkę, posyp szczypiorkiem, zielonym pieprzem i sezamem.
Źródło przepisu: gazeta olivia