Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
250 g mąki
125 g masła
3 ząbki czosnku
2 sztuki jajka
1 sztuka żółtko
sól
125 g mrożonego szpinaku
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera gorgonzola
pieprz gruboziarnisty
5 sztuk dużych pieczarek
tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtko, 125 g masła oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty.
- Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nie kwadraty z ciasta. Dno ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Całość duś przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż, aż cały płyn odparuje. Pod koniec smażenia dodaj orzechy włoskie. Tak przygotowanym farszem napełnij tartaletki.
- Jajka rozkłóć i wymieszaj z pokruszonym serem gorgonzola. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą polej wierzch tartaletek. Następnie zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!