Dzisiaj jest: Piątek, 09.06.2023 Imieniny: Pelagii i Felicjana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szpinakowe tartaletki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 125 g  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • sól
  • 125 g  mrożonego szpinaku
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 100 g  sera gorgonzola
  • pieprz gruboziarnisty
  • 5 sztuk dużych pieczarek
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtko, 125 g masła oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty.
  2. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nie kwadraty z ciasta. Dno ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Całość duś przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż, aż cały płyn odparuje. Pod koniec smażenia dodaj orzechy włoskie. Tak przygotowanym farszem napełnij tartaletki.
  4. Jajka rozkłóć i wymieszaj z pokruszonym serem gorgonzola. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą polej wierzch tartaletek. Następnie zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE