Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 150 g czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 sztuki puszki tuńczyka w oleju
- 6 sztuk filetów anchois
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwki i kapary odsączyć, oliwki wydrylować i razem z kaparami przełożyć do miksera.
- Dodać odsączonego tuńczyka oraz filety anchois, następnie dodać sok z cytryny, musztardę i wszystko dokładnie zmiksować.
- Cały czas miksując, stopniowo dolewać oliwę. Miksować tak długo, aż tapenada osiągnie właściwą konsystencję.
- Dodać zioła, sól oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zmiksować.
- Całość doprawić do smaku, przykryć i macerować co najmniej 3 godziny. Tapenada jest najsmaczniejsza z grzankami.
Źródło przepisu: książka kucharska