Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
150 g czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
1/2 sztuki puszki tuńczyka w oleju
6 sztuk filetów anchois
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
6 łyżek oliwy
sól
pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki suszonych ziół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwki i kapary odsączyć, oliwki wydrylować i razem z kaparami przełożyć do miksera.
- Dodać odsączonego tuńczyka oraz filety anchois, następnie dodać sok z cytryny, musztardę i wszystko dokładnie zmiksować.
- Cały czas miksując, stopniowo dolewać oliwę. Miksować tak długo, aż tapenada osiągnie właściwą konsystencję.
- Dodać zioła, sól oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zmiksować.
- Całość doprawić do smaku, przykryć i macerować co najmniej 3 godziny. Tapenada jest najsmaczniejsza z grzankami.
Źródło przepisu: książka kucharska