Dzisiaj jest: Środa, 08.02.2023 Imieniny: Jana i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Tapenada po andaluzyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 g  czarnych oliwek
  • 2 łyżki  kaparów
  • 1/2 sztuki puszki tuńczyka w oleju
  • 6 sztuk filetów anchois
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • 6 łyżek  oliwy
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/2 łyżeczki  suszonych ziół

Sposób przyrządzania:

  1. Oliwki i kapary odsączyć, oliwki wydrylować i razem z kaparami przełożyć do miksera.
  2. Dodać odsączonego tuńczyka oraz filety anchois, następnie dodać sok z cytryny, musztardę i wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Cały czas miksując, stopniowo dolewać oliwę. Miksować tak długo, aż tapenada osiągnie właściwą konsystencję.
  4. Dodać zioła, sól oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zmiksować.
  5. Całość doprawić do smaku, przykryć i macerować co najmniej 3 godziny. Tapenada jest najsmaczniejsza z grzankami.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE