Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tapenada pomidorowa z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka szalotka
  • 125 sztuk czarnych oliwek
  • 7 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 sztuki dymki
  • 125 sztuk świeżego sera śmietankowego
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz kajeńskiego
  • gałązka bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek i szalotkę obrać, drobno posiekać i przełożyć do miksera. Oliwki wydrylować, pokroić i dodać do cebuli z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone pomidory z oliwą i wszystko dokładnie zmiksować.
  2. Dymkę oczyścić, umyć, posiekać i dodać do pure w mikserze. Dodać ser śmietankowy oraz oliwę i krótki miksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać trochę oliwy i ponownie zmiksować.
  3. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Tapenadę przełożyć do miski, posypać bazylią i podawać z grzankami albo pieczonymi ziemniakami.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE