Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka szalotka
- 125 sztuk czarnych oliwek
- 7 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
- 2 sztuki dymki
- 125 sztuk świeżego sera śmietankowego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz kajeńskiego
- gałązka bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek i szalotkę obrać, drobno posiekać i przełożyć do miksera. Oliwki wydrylować, pokroić i dodać do cebuli z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone pomidory z oliwą i wszystko dokładnie zmiksować.
- Dymkę oczyścić, umyć, posiekać i dodać do pure w mikserze. Dodać ser śmietankowy oraz oliwę i krótki miksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać trochę oliwy i ponownie zmiksować.
- Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Tapenadę przełożyć do miski, posypać bazylią i podawać z grzankami albo pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: książka kucharska