Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
300 g mąki,
200 g grzybów: podgrzybków, borowików, najlepiej samych kapeluszy,
200 g koziego sera pleśniowego,
70 g zimnego masła,
2 sztuki czerwone cebule,
garść rukoli,
1 sztuka jajko,
2 łyżki octu z białego wina,
3 łyżki oleju,
3 łyżeczki brązowego cukru,
3 sztuki gałązki tymianku,
zimna woda,
sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło posiekać, dodać mąkę i trochę soli. Zagnieść kruszonkę. Wbić jajko i dolać wody tak, żeby uzyskać jednolite, zwarte ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić 20 minut.
- Cebulę pociąć w piórka i podsmażyć z tymiankiem na łyżce oleju. Dodać cukier i ocet. Po 2 minutach zdjąć z palnika.
- Oczyszczone grzyby podsmażyć na pozostałym oleju. Osuszyć je na papierowym ręczniku. Ser pokroić na plastry.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wylep nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć fasolą. Piec 10 minut. Wyjąć i usunąć fasolę.
- Na podpieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę, kawałki sera i grzyby. Piec 20 minut. Przed podaniem posypać pieprzem i listkami rukoli.