Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
8 sztuk kromek chleba razowego
3 łyżki majonezu
8 sztuk plasterków wędzonej szynki
1/2 sztuki ogórka
250 g kremowego serka białego
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
1/2 sztuki czerwonej papryki
kilka gałązek koperku
sól
pieprz
ketchup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z kremowym serkiem. Listki bazylii opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Do serka dodać sól, pieprz oraz bazylię. Całość jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany serek wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Szklanką lub foremką do ciastek wykrawać z kromek chleba razowego kółka. Następnie każde posmarować majonezem i ułożyć na nich wycięte z plasterków szynki (powinny mieć odrobinę mniejszą średnicę niż kółka z chleba).
- Ogórek dokładnie umyć i pokroić w plasterki (wraz ze skórką). Plasterki warzywa ułożyć na szynce.
- Łyżką formować kulki z serka czosnkowego i nakładać je na plasterki ogórka. Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paski. Wierzch tartinek udekorować ketchupem, małym kawałkiem papryki oraz opłukanymi gałązkami koperku. Przed podaniem przekąskę przez chwilę chłodzić w lodówce.