Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 sztuk świeżego tuńczyka
1 sztuka ogórek konserwowy
2 łyżki kaparów (ze słoika)
1 sztuka cytryna
ocet z białego wina
oliwa
1 sztuka gałązka bazylii
3 sztuki gałązki natki pietruszki
1 sztuka posiekana papryka pepperoni
koperek do dekoracji
cytryna do dekoracji
pieprz świeżo zmielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tuńczyka całkowicie zamrozić. Następnie lekko rozmrozić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Ogórek odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Kapary również odsączyć i drobno posiekać. Dodać do tuńczyka.
- Cytrynę wycisnąć i polać rybę sokiem. Całość skropić niewielką ilością octu winnego i oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać i marynować godzinę.
- Bazylię oraz natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, liście oskubać, drobno posiekać i wymieszać z rybą. Dodać posiekaną paprykę pepperoni i również wymieszać.
- Masę przełożyć do 4 małych, opłukanych wodą foremek, lekko przycisnąć i wyłożyć na talerze. Udekorować koperkiem oraz cytryną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło przepisu: książka kucharska