Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 sztuk świeżego tuńczyka
- 1 sztuka ogórek konserwowy
- 2 łyżki kaparów (ze słoika)
- 1 sztuka cytryna
- ocet z białego wina
- oliwa
- 1 sztuka gałązka bazylii
- 3 sztuki gałązki natki pietruszki
- 1 sztuka posiekana papryka pepperoni
- koperek do dekoracji
- cytryna do dekoracji
- pieprz świeżo zmielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tuńczyka całkowicie zamrozić. Następnie lekko rozmrozić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Ogórek odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Kapary również odsączyć i drobno posiekać. Dodać do tuńczyka.
- Cytrynę wycisnąć i polać rybę sokiem. Całość skropić niewielką ilością octu winnego i oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać i marynować godzinę.
- Bazylię oraz natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, liście oskubać, drobno posiekać i wymieszać z rybą. Dodać posiekaną paprykę pepperoni i również wymieszać.
- Masę przełożyć do 4 małych, opłukanych wodą foremek, lekko przycisnąć i wyłożyć na talerze. Udekorować koperkiem oraz cytryną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło przepisu: książka kucharska