Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tatar z tuńczyka po baskijsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 sztuk świeżego tuńczyka
  • 1 sztuka ogórek konserwowy
  • 2 łyżki  kaparów (ze słoika)
  • 1 sztuka cytryna
  • ocet z białego wina
  • oliwa
  • 1 sztuka gałązka bazylii
  • 3 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 1 sztuka posiekana papryka pepperoni
  • koperek do dekoracji
  • cytryna do dekoracji
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przyrządzania:

  1. Tuńczyka całkowicie zamrozić. Następnie lekko rozmrozić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Ogórek odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Kapary również odsączyć i drobno posiekać. Dodać do tuńczyka.
  3. Cytrynę wycisnąć i polać rybę sokiem. Całość skropić niewielką ilością octu winnego i oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać i marynować godzinę.
  4. Bazylię oraz natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, liście oskubać, drobno posiekać i wymieszać z rybą. Dodać posiekaną paprykę pepperoni i również wymieszać.
  5. Masę przełożyć do 4 małych, opłukanych wodą foremek, lekko przycisnąć i wyłożyć na talerze. Udekorować koperkiem oraz cytryną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE