Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
1 sztuka bochenek białego kwadratowego chleba
1 sztuka bochenek razowego kwadratowego chleba
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
5 sztuk rzodkiewek
- Krem 1
4 łyżki masła
4 sztuki filety anchois
1 łyżeczka kaparów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta pieprzu
- Krem 2
15 dag kiełbasy szynkowej
10 dag masła
1 łyżka sosu chilli
- Krem 3
20 dag tłustego twarogu
3/4 sztuki szkl. startego sera gouda
5 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krem 1: Anchois i kapary drobno posiekaj. Utrzyj masło na pianę z sokiem z cytryny i pieprzem. Cały czas ucierając dodawaj kapary, anchois i natkę pietruszki.
- Krem 2: Kiełbasę szynkową drobno posiekaj. Masło utrzyj z sosem chilli i dokładnie wymieszaj z posiekaną kiełbasą.
- Krem 3: Twaróg zmiksuj z majonezem, startym serem i natką pietruszki.
- Oba chleby okrój ze skórki. Biały chleb potnij wzdłuż na 3 cienkie plastry, z ciemnego ukrój 2 cienkie plastry.
- Na jednym plastrze białego chleba rozsmaruj połowę kremu z kiełbasy, przykryj plastrem razowego chleba posmarowanego kremem z anchois. Na nim ułóż biały chleb posmarowany niewielką ilością kremu serowego, a na nim ciemny chleb posmarowany drugą połową kremu z kiełbasy. Na wierzch połóż kromkę białego pieczywa. Boki i górę tak powstałej wierzy posmaruj pozostałym kremem serowym.
- Gotowy tort ułóż na tacy, przykryj folią i zostaw na noc w lodówce.
- Przed podaniem udekoruj pokrojoną w cienkie paski papryką oraz połówkami rzodkiewek i orzechów włoskich.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem