Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tortilla ze szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 300 sztuk białych szparagów
  • 8 sztuk zielonych szparagów do przybrania
  • 1 sztuka cebula
  • 75 sztuk kiełbasy chorizo
  • 3 sztuki ziemniaki ugotowane na półtwardo
  • 100 sztuk oliwy
  • 2 łyżki  masła
  • 6 sztuk jajek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi umyć i obrać, następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut. Osączyć, białe szparagi pokroić w kawałki długości 5 cm. Zielone szparagi odłożyć.
  2. Cebulę obrać i pokroić na osiem części. Z kiełbasy chorizo zdjąć skórę i pokroić kiełbaskę w cienkie plastry.
  3. Połowę oliwy rozgrzać z 1 łyżką masła. Ziemniaki i cebulę w porcjach smażyć, ale tak, aby nie zbrązowiały. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Roztrzepać jajka, wymieszać z ziemniakami, cebulą i chorizo. Dodać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Rozgrzać pozostałą oliwę z 1 łyżką masła i zapiekać mieszankę ziemniaczano-jajeczną przez 10 minut aż się zetnie. Na koniec skropić oliwą. Tortillę przybrać zielonymi szparagami i piec jeszcze około 5 minut.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE