Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 300 sztuk białych szparagów
- 8 sztuk zielonych szparagów do przybrania
- 1 sztuka cebula
- 75 sztuk kiełbasy chorizo
- 3 sztuki ziemniaki ugotowane na półtwardo
- 100 sztuk oliwy
- 2 łyżki masła
- 6 sztuk jajek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyć i obrać, następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut. Osączyć, białe szparagi pokroić w kawałki długości 5 cm. Zielone szparagi odłożyć.
- Cebulę obrać i pokroić na osiem części. Z kiełbasy chorizo zdjąć skórę i pokroić kiełbaskę w cienkie plastry.
- Połowę oliwy rozgrzać z 1 łyżką masła. Ziemniaki i cebulę w porcjach smażyć, ale tak, aby nie zbrązowiały. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Roztrzepać jajka, wymieszać z ziemniakami, cebulą i chorizo. Dodać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzać pozostałą oliwę z 1 łyżką masła i zapiekać mieszankę ziemniaczano-jajeczną przez 10 minut aż się zetnie. Na koniec skropić oliwą. Tortillę przybrać zielonymi szparagami i piec jeszcze około 5 minut.
Źródło przepisu: książka kucharska