Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 sztuk szpinaku
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka duża cebula
- oliwa
- 25 sztuk orzeszków pinii
- 5 sztuk jajek
- gruba sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak oczyścić, dokładnie opłukać i osączyć. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na rozgrzanej oliwie.
- Dodać szpinak i ziemniaki, mieszać tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. Wyjąć i odsączyć. Do ubitych na puszystą masę jajek dodać orzeszki pinii. Masę wymieszać z ziemniakami i cebulą.
- Masę jajeczno-ziemniaczaną wylać na patelnię, posolić i smażyć na oliwie 5 minut, aż potrawa się zetnie. Zmniejszyć ogień, odwrócić tortillę i usmażyć wierzch na jasny brąz. Pokroić tortillę w kostkę i podawać na zimno.
Źródło przepisu: książka kucharska