Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- 17.5 dag sera feta
- 10 dag serka ricotta
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 8 sztuk kromek ciemnego chleba
- 2 sztuki pomidory
- 8 sztuk listków mięty
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ricottę wrzuć do miski, dodaj oliwę i pieprz. Utrzyj na gładki krem. Ser feta pokrusz do ricotty, dodaj posiekaną miętę, sól i pieprz. Wymieszaj, przykryj i schłodź w lodówce.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój na 8 plastrów. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i podsmaż na niej plastry pomidora.
- Każdą kromkę chleba posmaruj równomiernie pastą serową i połóż na niej plaster usmażonego pomidora.
- Blachę posmaruj pozostałą oliwą. Ułóż na niej tosty. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 250 st. C.
- Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem