Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
8 sztuk kromek pieczywa tostowego
1 łyżeczka masła
puszka tuńczyka w oleju
1 sztuka cebula
2 sztuki pomidory
1 sztuka młoda cukinia
4 sztuki wydrylowane zielone oliwki
4 plastry żółtego sera
1 łyżka zielonych listków tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w grube plastry. Cebulę obierz, sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plasterki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w paski. Oliwki pokrój w plasterki.
- Na 4 tostach rozłóż plastry cebuli, kawałki tuńczyka, plastry pomidora i oliwek oraz paski cukinii. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pozostałe 4 kromki posmaruj masłem i obłóż plastrami sera. Tak przygotowane kromki przykryj kromkami z tuńczykiem.
- Zapiekaj 5 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem