Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1 sztuka bagietka
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy
- 1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
- 15 dag pokrojonego w cienkie plasterki sera gouda
- 3 sztuki pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bagietkę pokrój w ukośne plastry, opiecz je na blasze.
- Czosnek obierz, posiekaj i utrzyj z oliwą i solą. Pomidory umyj, osusz i pokrój na tyle plastrów, ile jest kromek bułki. Tuńczyka odsącz.
- Każdy tost posmaruj z obu stron oliwą z czosnkiem. Na wierzch połóż plaster pomidora, porcję tuńczyka, plaster sera i posiekaną natkę pietruszki.
- Przygotowane tosty ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zapiekaj, aż ser się roztopi.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem