Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka wątróbki wieprzowej
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 8 ząbków czosnku
- 5 sztuk gałązek oregano
- 125 sztuk czerwonego octu winnego
- 125 sztuk oliwy
- 1 łyżka różowej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę oczyścić i pokroić w nieduże paski. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć wątróbkę z każdej strony, następnie posolić, obficie doprawić pieprzem i odstawić.
- Na pastę obrać czosnek i włożyć do moździerza albo do miksera. Oregano opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Dołożyć do czosnku.
- Wszystkie składniki ukręcić na papkę albo zmiksować. Dodać ocet, oliwę i sproszkowaną paprykę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pastę rozprowadzić na kawałkach wątróbki i pozostawić na noc do naciągnięcia smaku. Następnego dnia włożyć wszystko do garnka, zagotować, stale mieszając i dusić 15 minut. Podawać na gorąco z chlebem.
Źródło przepisu: książka kucharska