Dzisiaj jest: Piątek, 27.11.2020 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Wątróbka pikantna z pastą czosnkową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka wątróbki wieprzowej
  • 2-3 łyżki  mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 8 ząbków  czosnku
  • 5 sztuk gałązek oregano
  • 125 sztuk czerwonego octu winnego
  • 125 sztuk oliwy
  • 1 łyżka  różowej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbkę oczyścić i pokroić w nieduże paski. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć wątróbkę z każdej strony, następnie posolić, obficie doprawić pieprzem i odstawić.
  2. Na pastę obrać czosnek i włożyć do moździerza albo do miksera. Oregano opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Dołożyć do czosnku.
  3. Wszystkie składniki ukręcić na papkę albo zmiksować. Dodać ocet, oliwę i sproszkowaną paprykę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Pastę rozprowadzić na kawałkach wątróbki i pozostawić na noc do naciągnięcia smaku. Następnego dnia włożyć wszystko do garnka, zagotować, stale mieszając i dusić 15 minut. Podawać na gorąco z chlebem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE