Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 sztuk wątróbki drobiowej
1 łyżeczka papryki w proszku
sól
pieprz
50 sztuk masła
2 sztuki szarlotki
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
300 sztuk bulionu z kurczaka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Paprykę w proszku wymieszać z solą, pieprzem, wątróbki natrzeć przyprawami.
- Rozgrzać połowę masła, usmażyć wątróbkę na brązowy kolor. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Szarlotki obrać, posiekać w małą kostkę i zeszklić na tłuszczu, w którym smażyły się wątróbki. Cebulę doprawić octem i cukrem. Czosnek obrać i rozgnieść, dodać do cebuli. Wszystko dusić tak długo, aż ocet prawie całkiem odparuje. Wlać bulion i zredukować na silnym ogniu do połowy objętości.
- Resztę masła schłodzić, pokroić w kawałki, dodać do sosu, całość ubić rózgą kuchenną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wątróbkę wymieszać z sosem i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska