Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wątróbki drobiowe w occie winnym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 sztuk wątróbki drobiowej
  • 1 łyżeczka  papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 50 sztuk masła
  • 2 sztuki szarlotki
  • 4 łyżki  octu winnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 ząbek  czosnku
  • 300 sztuk bulionu z kurczaka

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Paprykę w proszku wymieszać z solą, pieprzem, wątróbki natrzeć przyprawami.
  2. Rozgrzać połowę masła, usmażyć wątróbkę na brązowy kolor. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Szarlotki obrać, posiekać w małą kostkę i zeszklić na tłuszczu, w którym smażyły się wątróbki. Cebulę doprawić octem i cukrem. Czosnek obrać i rozgnieść, dodać do cebuli. Wszystko dusić tak długo, aż ocet prawie całkiem odparuje. Wlać bulion i zredukować na silnym ogniu do połowy objętości.
  4. Resztę masła schłodzić, pokroić w kawałki, dodać do sosu, całość ubić rózgą kuchenną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wątróbkę wymieszać z sosem i podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE