Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
50 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonej margaryny
150 g odciśniętego twarogu
- Farsz
150 g grzybów suszonych
3 łyżki bułki tartej
3 sztuki cebule
smalec
- Dodatkowo
sól
pieprz
1 sztuka jajko
1 sztuka białko
mak do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski, dodaj mleko. Wszystko wymieszaj mikserem, wlewając jednocześnie rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyłóż na stolnicę, dodaj odciśnięty twaróg i zagniataj, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Farsz: Grzyby umyj, namocz, ugotuj w małej ilości wody i odcedź. Cebule obierz, pokrój i zrumień na smalcu. Grzyby zmiel, wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Dodaj tartą bułkę, wymieszaj.
- Paszteciki z grzybami: Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrój gwiazdki wielkości 8 cm. Brzegi gwiazdek posmaruj białkiem. Na środku gwiazdki ułóż łyżeczkę farszu, przykryj drugą gwiazdką, dociśnij. Gotowe paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Ułóż na blasze i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia