Dzisiaj jest: Czwartek, 07.12.2023 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wigilijne gwiazdki z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 50 ml  mleka
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 100 g  rozpuszczonej margaryny
  • 150 g  odciśniętego twarogu
    Farsz
  • 150 g  grzybów suszonych
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • 3 sztuki cebule
  • smalec
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka białko
  • mak do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski, dodaj mleko. Wszystko wymieszaj mikserem, wlewając jednocześnie rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyłóż na stolnicę, dodaj odciśnięty twaróg i zagniataj, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  2. Farsz: Grzyby umyj, namocz, ugotuj w małej ilości wody i odcedź. Cebule obierz, pokrój i zrumień na smalcu. Grzyby zmiel, wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Dodaj tartą bułkę, wymieszaj.
  3. Paszteciki z grzybami: Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrój gwiazdki wielkości 8 cm. Brzegi gwiazdek posmaruj białkiem. Na środku gwiazdki ułóż łyżeczkę farszu, przykryj drugą gwiazdką, dociśnij. Gotowe paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Ułóż na blasze i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE