Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
5 sztuk pomidorów
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 sztuka czerwony strączek chili
1 sztuka czerwona papryka
oliwa z oliwek do smażenia
pieprz
sól
4 sztuki jajka
5 sztuk cienkich plastrów chorizo
zioła do przybrania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 160oC. Pomidory trzymać 30 sekund w gotującej wodzie, obrać ze skóry, usunąć pestki i miąższ drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę. Chili i paprykę oczyścić, umyć i przekroić na pół, usunąć ogonki i pestki, resztę drobno posiekać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać paprykę, chili, czosnek, i pomidory, dusić masę około 12 minut, aż się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mieszankę przełożyć do 4 żaroodpornych misek. Łyżką wycisnąć na środku wgłębienie i w każde wgłębienie wbić jajko. Każde jajko przykryć plastrem chorizo i wstawić do piekarnika, aby białko się ścięło. Przed podaniem przybrać ziołami i podawać z białym chlebem.
Źródło przepisu: książka kucharska