Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka pomidorowo-jajeczna z chorizo


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk pomidorów
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka czerwony strączek chili
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • 4 sztuki jajka
  • 5 sztuk cienkich plastrów chorizo
  • zioła do przybrania

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 160oC. Pomidory trzymać 30 sekund w gotującej wodzie, obrać ze skóry, usunąć pestki i miąższ drobno pokroić.
  2. Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę. Chili i paprykę oczyścić, umyć i przekroić na pół, usunąć ogonki i pestki, resztę drobno posiekać.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać paprykę, chili, czosnek, i pomidory, dusić masę około 12 minut, aż się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Mieszankę przełożyć do 4 żaroodpornych misek. Łyżką wycisnąć na środku wgłębienie i w każde wgłębienie wbić jajko. Każde jajko przykryć plastrem chorizo i wstawić do piekarnika, aby białko się ścięło. Przed podaniem przybrać ziołami i podawać z białym chlebem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE